In het eenvoudigste geval is een rekening slechts een lijst met transacties die betrekking hebben op een bepaald gebied van financiële activiteit of rente. De meest bekende vorm van rekening is het bankafschrift dat klanten periodiek van hun bank ontvangen.

Het eerste dat u moet weten, is dat accounts bedoeld zijn om informatie over waarde te verzamelen. We zijn zo gewend aan bank- en creditcardrekeningen die allemaal over valuta gaan dat mensen soms niet beseffen dat rekeningen even nuttig zijn voor het verzamelen van transactiegegevens met betrekking tot bijvoorbeeld ons huis, onze auto (‘s) – één rekening voor elke auto – onze investeringen, enz.

Accounts hebben meestal twee kolommen, één voor stijgende (+) bedragen en de andere voor dalende (-) bedragen.

Het volgende belangrijke concept is om te beseffen dat er twee verschillende, overkoepelende soorten accounts zijn die we in onze sets of boekhouding kunnen gebruiken. De ene heet een vermogensrekening en de andere is een passiefrekening.

De activatype-rekening zoals de naam aangeeft, heeft doorgaans betrekking op het opslaan van transacties voor activa zoals bankrekeningen, huizen, auto’s, enz. Het idee hierachter is dat positieve bedragen die in de + kolom van een activarekening worden ingevoerd een toenemende waarde betekenen; dus £ 500 ingevoerd in de + kolom van een activarekening impliceert een waardestijging van £ 500. Accountants zullen echter ook in hun zakelijke rekeningen hebben, wat ik werkrekeningen voor thuisboekhouding noem, als andere rekeningen van het activatype die niet strikt voor een activum zijn, zoals een auto of huis. Voorbeelden zijn rekeningen voor acquisities van activa en afschrijvingen.

Dat andere algemene type rekening is een aansprakelijkheidsrekening. Het wordt gebruikt voor het opbouwen van schulden en / of aansprakelijkheid. Nu hebben we het omgekeerde concept in die zin dat toenemende hoeveelheden, b.v. £ 300 in de + kolom van dit soort rekeningen impliceert meer schuld of meer aansprakelijkheid, terwijl een afname van £ 200 minder schuld betekent. U denkt misschien dat meer schuld minder waarde betekent, maar het hangt allemaal af van het doel waarvoor een aansprakelijkheidsrekening wordt gebruikt. Nogmaals, accountants gebruiken meestal rekeningen van het type aansprakelijkheid voor het aanhouden van echte schuldbedragen, maar nogmaals, er is behoefte aan andere rekeningen van het type schuld om bepaalde transacties te bemiddelen. Ik noem deze werkrekeningen in de boekhouding thuis, aangezien ze geen betrekking hebben op echte schulden van een persoon of huishouden; voorbeelden hiervan zijn voor het verzamelen van tijdelijke informatie over acquisities van activa en groei in de waarde van een woning.

Een ander punt van verwarring hier betreft de namen voor kolomkoppen die worden gebruikt in de verschillende softwarepakketten die beschikbaar zijn om boekhouding te ondersteunen; in het bedrijfsleven is de afspraak dat incasso’s (de + kolom voor vermogensrekeningen en de – kolom voor aansprakelijkheidsrekeningen) traditioneel in de linkerkolom van elke rekening staan, met de credits aan de rechterkant (de – kolom van vermogensrekeningen en de + kolom met aansprakelijkheidsrekeningen). Deze conventie wordt niet altijd nageleefd in sommige softwarepakketten, samen met het niet altijd gebruiken van de rubrieken, debet en krediet.

Dubbele invoer en de boekhoudkundige vergelijking

Het laatste stukje theorie dat centraal staat in de DWBA-boekhouding is de zogenaamde dubbele invoer. Dit concept lijkt voor mensen verwarrend omdat het twee aspecten heeft. Ten eerste is het een boekhoudkundig concept dat betrekking heeft op een benadering om rekening te houden met (er is een passende uitdrukking!) Alle financiële aspecten van een financiële entiteit. In het bedrijfsleven kan een entiteit een afdeling of divisie zijn, een eenmanszaak of zelfs een hele plc. Voor binnenlandse boekhouding zou een dergelijke entiteit meestal een individu of een huishouden zijn. Het punt is dat de rekeningen die een van deze entiteiten ondersteunen, het geheel van de financiële aspecten van de entiteit beschouwen of modelleren. Als zodanig kunnen de rekeningen zowel de statische als dynamische aspecten van de financiën van de entiteit vastleggen en zichtbaar maken. Het praktische effect is dat een reeks dubbelboekingsrekeningen (de boeken) een rekening vereist om de totale financiële waarde van de entiteit op te slaan, evenals gewoonlijk, sommige rekeningen voor het verzamelen van periodieke veranderingen in termen van stijgingen en dalingen tot deze totale waarde. Het resultaat is een gebalanceerde set rekeningen, gerelateerd aan een boekhoudkundige vergelijking.

Het andere veel voorkomende gebruik van het woord dubbele boeking houdt verband met de boekhoudtechnieken voor het implementeren van deze vorm van boekhouding, waarvoor voor elke nieuwe transactie twee (dubbele) boekingen nodig zijn om het vereiste saldo te behouden.

Wat bedoelen we met balans? Evenwicht is de sleutel tot dubbele invoer en het komt van saldi in rekeningen, zoals op een of andere manier in deze vergelijking gerelateerd; de zogenaamde boekhoudkundige vergelijking.

Zorg dat je boekhouding op orde is en schakel een Audit Firm in!