Een auto zakelijk verzekeren, dat is bekend. Maar is het ook mogelijk om een zakelijke motorverzekering af te sluiten? Lees gerust verder voor het antwoord.

Waarom zou je ├╝berhaupt een zakelijke verzekering willen afsluiten?

Een zakelijke verzekering komt met voordelen. De belangrijkste daarvan is dat je geen BTW hoeft te betalen, of indien je het al hebt betaald, je het kunt verrekenen met je belastingen. Hierdoor valt de premie lager uit. Nog een voordeel van een zakelijke verzekering, is dat je makkelijker meerdere personen het voertuig kunt laten besturen, wat regelmatig gebeurt in zakelijke context. Dit is natuurlijk allemaal gedekt door de verzekering.

Is het verplicht om je motor te verzekeren?

Zodra een motor op jouw naam staat, ben je verplicht een verzekering af te sluiten. Bij het nalaten hiervan, loop je het risico op een boete. Dit alles geldt ook als de motor op naam van een bedrijf staat. Je bent verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Dat is de meest basale vorm van voertuigverzekering. Meer informatie over de verschillende typen verzekeringen vindt je in de volgende paragraaf.

Welke typen motorverzekeringen zijn er?

De WA motorverzekering is de meest basale vorm, en die is in ieder geval verplicht. Met deze verzekering is schade aan anderen en schade aan eigendommen van anderen gedekt. Schade aan je eigen voertuig wordt echter niet gedekt door dit type verzekering (tenzij het wordt gedekt door de WA-verzekering van een ander, maar dat gebeurt alleen als de ander verantwoordelijk is voor de schade aan jouw voertuig).

Voor dekking van je eigen schade, heb je een ruimer pakket nodig, zoals een allrisk motorverzekering. Wat allrisk verzekeringen betreft, zijn er verschillende typen, elk met een ruimere of minder ruime dekking. Wat je precies krijgt bij je verzekering, verschilt per verzekeraar, maar doorgaans krijg je bij een beperkte Casco-verzekering dekking voor schade aan je eigen voertuig door bijvoorbeeld onweer, diefstal, schade aan je ruiten, brand en aanrijdingen met dieren. Als je zelf de veroorzaker bent van een aanrijding, en je voertuig schade heeft opgelopen, wordt deze schade meestal niet vergoed door een beperkte Casco-verzekering. Daarvoor heb je een volledige Casco-verzekering nodig. De volledige Casco biedt dekking voor vrijwel alle typen schade, ongeacht of het door jou of door een ander is veroorzaakt.

Wat kost een zakelijke motorverzekering ongeveer?

De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het bouwjaar van de motor, de cilinderinhoud, de cataloguswaarde en de bedrijfsactiviteit. Vooral dat laatste speelt een belangrijke rol, aangezien het risico op schade sterk afhankelijk is van waar het voertuig voor wordt gebruikt. Helaas zijn er te veel variabelen om een indicatie te geven van de premie, maar vrijwel elke grote verzekeraar heeft een tool waarmee je een indicatie kunt krijgen.