Op het eerste zicht lijkt een geschikte autoverzekering afsluiten kinderspel te zijn. In de praktijk kan er echter al snel worden vastgesteld dat, dat vaak een behoorlijk stuk minder voor de hand liggend is. In het bijzonder het bestaan van verschillende soorten autoverzekeringen zorgt ervoor dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Zij willen graag niet alleen een autoverzekering afsluiten die over een scherpe prijs beschikt, maar die bovendien ook alle nodige dekkingen heeft waar men naar op zoek is. Bent u ook iemand die de nodige moeite ondervindt met het afsluiten van een autoverzekering en wilt u daarvoor graag meer informatie ontvangen? Dat is mogelijk hier op deze pagina!

Welke auto wilt u graag laten verzekeren?

Allereerst moet u zich de vraag stellen welke auto u graag wil laten verzekeren. Hierbij wordt er vooral een onderscheid gemaakt tussen een tweedehandse en een nieuwe auto. Heel wat mensen denken dat eender welke autoverzekering afsluiten altijd tot de mogelijkheden behoort, maar dat is niet juist. Wilt u een tweedehandse auto laten verzekeren? Dan zult u bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat deze wellicht niet meer kan worden verzekerd middels een volledig casco verzekering. Dit kan wel wanneer het gaat om een jonge tweedehandse auto. Beschikt het voertuig echter reeds over een bepaalde leeftijd? Dan zult u kunnen vaststellen dat enkel en alleen de WA-verzekering en de WA+ verzekering tot de mogelijkheden zullen behoren. Dit is al meteen een eerste punt om rekening mee te houden.

In bepaalde gevallen is het ook mogelijk om voor een tweedehandse auto een volledige casco autoverzekering af te sluiten. In dat geval moet u zich echter nog de vraag stellen of dit wel echt interessant is. Wat namelijk wanneer uw tweedehands voertuig eigenlijk slechts een beperkte waarde vertegenwoordigt en u bijvoorbeeld op jaarbasis niet veel kilometers aflegt? In dat geval is het wellicht helemaal niet interessant om te kiezen voor een volledige casco verzekering. Het mag hoe dan ook nu al duidelijk zijn, een autoverzekering afsluiten is in de praktijk altijd iets waar u maar beter grondig over na kunt denken.

Een autoverzekering afsluiten, wat heeft u nodig?

Wilt u graag een autoverzekering afsluiten? Dan spreekt het voor zich dat u zich de vraag zult stellen wat u daarvoor nu precies allemaal nodig heeft. Dat zijn best een aantal zaken. Enkele zaken waar u bijvoorbeeld beslist rekening mee dient te houden zijn de volgende:

  1. Uw rijbewijs;
  2. De technische specificaties van het voertuig;
  3. Een eventueel attest die het schadeverleden duidelijk maakt;

De eerste twee zaken dient u altijd bij te hebben wanneer u een autoverzekering gaat afsluiten. Voor het attest die het schadeverleden duidelijk maakt geldt uiteraard dat u in het verleden reeds een autoverzekering moet hebben gehad. Is het de eerste auto die u gaat inschrijven? In dat geval ontbreekt een dergelijk attest. Let wel, dit betekent dat u bij uw eerste autoverzekering afsluiten altijd de hoofdprijs zult moeten betalen. Pas naarmate u schadevrije jaren opbouwt zal de verzekeringspremie lager komen te liggen.

Besparen op een autoverzekering afsluiten, wat zijn de mogelijkheden?

Een autoverzekering afsluiten is dus iets waar u in de praktijk grondig over dient na te denken. Tot dusver hebben we reeds verschillende belangrijke punten aangehaald, maar er is meer. Het is dan ook zo dat veel mensen die een autoverzekering willen afsluiten dat ook graag willen doen tegen zo laag mogelijke kosten. Besparen op een autoverzekering afsluiten is in de praktijk gelukkig op tal van verschillende manieren mogelijk. Wij hebben alvast drie interessante bespaartips voor u op een rijtje gezet.

1.) Vergelijk autoverzekeringen voordat u er één afsluit

Een autoverzekering afsluiten doet u bij voorkeur niet voordat u eerst een vergelijking heeft gedaan. De premie die u moet betalen voor een autoverzekering is in de praktijk altijd afhankelijk van de verzekeraar waarbij u deze gaat afsluiten. Dit geldt overigens niet alleen voor de beperkte en volledige casco autoverzekeringen. Bent u bijvoorbeeld van plan om uitsluitend de WA-verzekering af te sluiten? Ook voor dit type van autoverzekering geldt dat de verzekeringspremie niet wettelijk is vastgesteld. Ook deze premie vergelijken bij verschillende verzekeraars is dan ook in de praktijk zeker en vast de moeite waard.

Vind goedkope autoverzekeringen voor studenten!

2.) Het eigen risico kan naar wens worden aangepast

Het eigen risico waar u rekening mee moet houden bij een autoverzekering afsluiten is niet wettelijk vastgesteld. Wel is het zo dat er een bepaalde “bodem” voor geldt. Met andere woorden, verzekeraars zijn verplicht om een bepaald minimum eigen risico in rekening te brengen aan hun verzekeringnemers. Dit gezegd hebbende is het mogelijk om het eigen risico bij een autoverzekering afsluiten naar wens te verhogen. Op het eerste zicht lijkt dat misschien niet erg interessant. Bij een schadegeval moet u dan namelijk meer betalen dan standaard het geval zou zijn. Toch is het vrijwillig verhogen van het eigen risico bij een autoverzekering afsluiten wel degelijk interessant. Op deze manier kunt u de periodieke verzekeringspremie die u moet betalen namelijk aanzienlijk verlagen.

3.) Zorg voor een net schadeverleden

Van cruciaal belang om de kostprijs van uw autoverzekering zo beperkt mogelijk te houden is over een zo net mogelijk schadeverleden beschikken. Belangrijk om rekening mee te houden is dat er in de verzekeringswereld een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende vormen van schade. Het gaat hierbij dan uiteraard om:

  1. Verwijtbare schade;
  2. Niet verwijtbare schade;

De eerste vorm van schade is degene die meetelt voor het schadeverleden waar u als bestuurder over komt te beschikken. Wanneer u met andere woorden zelf een ongeval veroorzaakt zal dit mee worden genomen in het schadeverleden. Raakt u betrokken in een ongeval waar u zelf eigenlijk geen enkele schuld aan treft? In dat geval zal dit dus niet meegerekend worden in het schadeverleden.

Een autoverzekering afsluiten zonder zorgen

Houdt u rekening met alle hierboven aangehaalde informatie? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat een autoverzekering afsluiten zonder zorgen perfect tot de mogelijkheden behoort. Verdiep u even grondig in de verschillende mogelijkheden en vergelijk de verzekeringspremies van de verschillende autoverzekeringen op de markt en u zult kunnen vaststellen dat een geschikte autoverzekering afsluiten voor uw voertuig in een mum van tijd kan gebeuren. Let wel, het wordt sterk aangeraden om uw autoverzekering op regelmatige basis even te laten herzien. Zo blijft u altijd kunnen rekenen op de beste autoverzekering tegen de meest interessante prijs.