Heb je net een nieuwe of tweedehands camper of caravan gekocht? Dan wil je die natuurlijk goed laten verzekeren. Veel eigenaren die op zoek gaan naar een passende camperverzekering of caravanverzekering, verzuipen in het grote aanbod en de vele mogelijkheden die er qua verzekeringen zijn. Met de tips hieronder wordt het uitkiezen van een passende verzekering voor je caravan of camper een stuk gemakkelijker. Dus doe je voordeel met onderstaande adviezen!

Let op de verplichting die geldt!
Een eerste aandachtspunt bij het zoeken van een verzekering voor je camper of caravan, is de vraag of het verzekeren van je camper of caravan verplicht is of niet. Als je een camper hebt, moet je die verplicht verzekeren. Het verzekeren van een caravan is echter niet wettelijk verplicht, omdat een caravan in principe geen apart voertuig is maar ene aanhanger die aan de auto bevestigd wordt. Natuurlijk is het als je een caravan hebt wel verstandig om een goed dekkende verzekering te regelen, dus doe dat ook vooral. Mocht je een ongeval of schade krijgen, dan ben je goed gedekt en krijg je niet te maken met torenhoge kosten. Mocht jouw caravan ergens gestald of geparkeerd staan, dan moet je opletten. Veroorzaakt je geparkeerde caravan namelijk schade, dan wordt deze niet gedekt door de WA-verzekering van je voertuig. Het enige wat bij een onverzekerde caravan mogelijk is, is aanspraak maken op een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, indien je die hebt afgesloten. Nog slimmer is, om problemen te voorkomen, om je caravan gewoon goed te verzekeren.

Bekijk welke waarde je camper of caravan heeft
De belangrijkste beslissing die je moet nemen bij het afsluiten van een verzekering is de vraag of je puur een WA-verzekering neemt voor de basisdekking, of kiest voor een meer uitgebreide dekking, zoals gedeeltelijke casco of all risk. Als uitgangspunt kun je hierbij de waarde van je caravan of camper nemen. Heb je een tweedehands camper of caravan die al jaren oud is, dan is aanvullend verzekeren lang niet altijd nodig. Bij een spiksplinternieuwe caravan of camper is all risk verzekeren absoluut aan te raden. Mocht je caravan of camper beschadigd of zelfs total loss raken, om welke reden dan ook, dan heb je de garantie op een passende restitutie.

Hoe zit het met de inboedel en met inzittenden?
Of je de inboedel wilt meeverzekeren bij het afsluiten van een camper- of caravanverzekering, is je eigen keuze. Ook hier is het slim om te letten op de waarde van de inboedel. Heb je veel dure spullen in je caravan staan, dan is het meeverzekeren van die spullen uiteraard een verstandig idee. Naast een extra inboedelverzekering moet je ten slotte nog overwegen of je inzittenden wilt meeverzekeren. Dit is niet verplicht, maar kan wel een hoop ellende voorkomen. Mochten er door een ongeval medische kosten en behandelingen nodig zijn of is er sprake van inkomstenverlies, dan dekt een inzittendenverzekering die schade.