Als jij het gevoel hebt dat je reacties op ervaringen in je omgeving jouw leven en gedrag te veel beïnvloeden, dan kan dat opgelost worden met neuro linguïstisch programmeren (NLP). Door jouw reacties te voelen als ze ontstaan, door ze te leren kennen en door ze daarna te veranderen kun je succesvoller worden in je werk en je relaties, kun je communicatief sterker worden, kun je je eigen gedachten en stemmingen positief beïnvloeden en leer je je talenten optimaal te gebruiken. Deze methode wordt wereldwijd toegepast door zakenmensen en therapeuten en de resultaten zijn snel te merken.

Neuro linguïstisch programmeren

Meer dan 40 jaar geleden zagen onderzoekers John Grinder en Richard Bandler dat het gedrag van succesvolle mensen overeenkomende kenmerken vertoonde. Ze bestudeerden een groep succesvolle therapeuten en ontdekten dat deze op soortgelijke manier communiceerden. Door deze gedragskenmerken in kaart te brengen waren ze de eerste onderzoekers die het voor elkaar kregen om een voorstelling te maken van succes. En het goede nieuws was dat deze gedragskenmerken allemaal aan te leren waren. Dat was het moment waarop neuro linguïstisch programmeren ontstond. Momenteel bestaat er al 40 jaar onderzoeksdata naar het gedrag van succesvolle en efficiënte mensen en deze data wordt toegepast in NLP cursussen en coaching wereldwijd.

Je reacties herkennen

Neuro linguïstisch programmeren gaat terug naar de basis en bestudeert de manier waarop jij reageert op reacties en prikkels van de buitenwereld. Want ook al ziet iedereen hetzelfde, niet iedereen heeft daar dezelfde reactie op. Het begint bij het zenuwstelsel (neuro) en daar worden ervaringen met de zintuigen opgevangen. Deze krijgen vorm door er taal, smaken, geuren, beelden, geluiden en gevoelens (linguïstiek) aan toe te voegen. Door je reactie al bij het zenuwstelsel te herkennen, te onderscheppen en te veranderen kun je jezelf programmeren. Zo krijg je meer controle over je leven en stap je zo over de drempels waarvan jij dacht dat deze niet te overwinnen waren. Neuro linguïstisch programmeren doe je dus eigenlijk zelf, maar daar heb je wel coaching bij nodig.

Een cursus volgen

De beste manier om neuro linguïstisch programmeren in jouw leven te gaan toepassen is door een cursus te volgen. Momenteel worden deze veel online gegeven, zoals bij NLP Academie, maar normaal gebeurt het ook klassikaal. Je kunt ook op zoek gaan naar een coach die in NLP is gespecialiseerd, maar dan is het wel belangrijk dat je kijkt of hij of zij de juiste certificeringen heeft.  Je gaat dan direct aan de slag en zult zien dat de resultaten snel merkbaar zijn. 

Controle over je leven

Neuro linguïstisch programmeren is vooral geschikt voor mensen die het gevoel hebben geen controle meer te hebben over hun emoties en reacties. Het is dan ook een goede manier om minder stress te ervaren en rustiger te worden. Met NLP neem je zelf het heft in handen en bepaal je van tevoren hoe je met gevoelens en reacties omgaat. Dat geeft je zelfvertrouwen en een veel betere positie in het leven.