In menig branche volgen de innovaties elkaar in rap tempo op. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan is de kans groot dat je hier niet aan ontkomt. Innoveer je niet, bijvoorbeeld omdat het je ontbreekt aan de financiële middelen? Dan mis je mogelijk de boot en streven jouw concurrenten je voorbij. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst zetten we een aantal mogelijkheden op een rijtje om een innovatief project te financieren.

Eigen vermogen
Gaat het jouw bedrijf voor de wind? Dan heb je waarschijnlijk genoeg werk liggen. Hoe meer werk je hebt, des te meer geld er in het laatje komt. Als je de laatste jaren al behoorlijk druk bent geweest, heeft jouw bedrijf misschien wel een leuk eigen vermogen opgebouwd. Is dit inderdaad het geval? Dan kun je dit vermogen aanspreken om te investeren in een innovatief project. Grote voordeel hiervan is dat je geen financiële verplichtingen aan hoeft te gaan. Zorg er wel voor dat je altijd wat geld achter de hand houdt. Op deze manier kun je inspringen op (baanbrekende) veranderingen binnen jouw branche.

Financiering aanvragen
Een innovatief project kan behoorlijk prijzig zijn. Hierdoor is het misschien niet mogelijk om de complete investering te financieren met behulp van eigen vermogen. Is dit bij jou inderdaad het geval? Schuif de innovatie dan niet direct op de lange baan. Nee, want je kunt namelijk ook een financiering aanvragen om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Je komt dan waarschijnlijk uit bij een zakelijke lening. Deze financieringsvorm leent zich uitstekend voor langlopende investeringen. Je kunt het volledige bedrag dat je nodig hebt lenen, maar je kunt ook kiezen voor een combinatie van eigen vermogen en geleend geld.

Subsidies
Voor ondernemers zijn er vandaag de dag allerlei subsidies. Voordeel hiervan is dat je een (groot) deel van jouw investering niet zelf hoeft te bekostigen. Ook voor innovatieve projecten kun je diverse subsidies aanvragen. De WBSO subsidie is hier een goed voorbeeld van. Dit is een laagdrempelige subsidieregeling voor innovatieve mkb-bedrijven. De subsidie bedraagt al snel enkele tienduizenden euro’s. Heb je veel technisch personeel in dienst? Dan kan een WBSO subsidie zelfs oplopen tot enkele tonnen.

Profiteer van belastingvoordeel
Als ondernemer betaal je tussen de 15 en 25 procent vennootschapsbelasting. Als je flink wat winst maakt, moet je waarschijnlijk een behoorlijk bedrag aan belasting betalen. Hierdoor besluit je mogelijk om niet in een innovatief project te investeren. De winst kan hierdoor namelijk alleen maar verder oplopen. De Innovatiebox biedt in dat geval uitkomst. Dit is een speciale box binnen de vennootschapsbelasting, waardoor je slechts 9 procent winstbelasting betaalt. Kleine kanttekening: je komt alleen in aanmerking voor de Innovatiebox als je in het bezit bent van een bij de WBSO-beschikking behorende S&O-verklaring.