Voor lenen geld zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt in eerste instantie bij familie en vrienden vragen of ze je uit de brand willen helpen. Mocht dat geen optie zijn dan bieden de banken je verschillende leenvormen. Ook roodstand op je betaalrekening en het gebruiken van een creditcard worden wel eens beschouwd als verkapte manier van lenen geld.

Kies je voor roodstand op je betaalrekening of kies je voor een creditcard?

Heb je geen roodstand op je betaalrekening? Dan kun je voor het lenen van geld roodstand bij je bank aanvragen. Je bent wel verplicht om elke maand voor een bepaald bedrag op je rekening te zorgen. De voorwaarden die banken hiervoor hanteren verschillen. Roodstand kan een manier zijn om snel over extra geld te beschikken. In feite leen je dit geld van je bank, want je hebt het geld immers niet zelf. Er zijn ook mensen die een creditcard aanvragen om daar een grotere aankoop mee te doen. Vervolgens kiezen ze bij de creditcard verstrekker voor de optie gespreid betalen. Ook nu is dus sprake van een lening. Of dit interessant is, is sterk afhankelijk van de rente die berekend wordt over het openstaande bedrag. Lenen geld kan vaak ook nog via een mini- of flitslening. Je kunt dan een klein bedrag lenen (vaak onder de BKR grens van 250 euro) dat je echter heel snel terug moet betalen. Doe je dat niet, dan krijg je te maken met torenhoge rentes.

Veel mensen kiezen voor een persoonlijke lening

Meest voorkomende manier voor het lenen geld is echter de persoonlijke lening die je sluit bij de bank. Vaak wordt deze leenvorm gebruikt als je eenmalig geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor een auto. Gebruik je het geld van de persoonlijke lening voor het verbouwen van je huis, dan kun je onder voorwaarden ook nog belastingvoordeel krijgen. Een persoonlijke lening geeft vooral zeker. Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag en weet dus precies wanneer de lening afgelost is. Zeker voor mensen die duidelijkheid willen en van overzicht houden is deze lening echt perfect.

Je kunt nu al afgelost geld opnieuw opnemen

Een andere optie is het afsluiten van een doorlopend krediet. Het bijzondere aan deze lening is dat je al afgelost geld opnieuw op kunt nemen. Van te voren spreek je een limiet met de bank af. Tot die limiet kun je geld opnemen en alleen over het opgenomen geld betaal je rente. De rentes kunnen tijdens het doorlopend krediet zowel stijgen als dalen.

Ook is er geen eindtijd voor deze lening, die dus een behoorlijk lange looptijd kan hebben.

Lenen geld boven de 250 euro is een codering bij het BKR

Wees je bij het afsluiten van een lening echter vooral bewust van je financiƫle situatie. Met andere woorden, leen alleen een bedrag dat je ook echt af kunt lossen. Door teveel te lenen kun je zomaar in de financiƫle problemen geraken. En dat is niet de bedoeling van het lenen van geld.