Ah, boekhouding. Voor menig ondernemer een gevalletje noodzakelijk kwaad. Immers, je moet je papieren op orde hebben, maar dat is niet echt waarvoor je ondernemer bent geworden, toch? Liever ben je gewoon de hele dag bezig met datgene waar je goed in bent en laat je de papierwinkel over aan een ander. Maar dat betekent een extra uitgave, geld dat je in je zak houdt als je de administratie zelf doet. Dus, moet je een boekhoudkantoor in Hoogeveen inschakelen, of kan je het ook zelf doen?

Waarom administratie?

Allereerst het waarom van de administratie. Wat maakt het zo’n belangrijk onderdeel van het ondernemende leven? Om te beginnen is het bijzonder belangrijk om een goed beeld te hebben van wat er maandelijks – en dus jaarlijks – allemaal binnenkomt. De inkomsten zijn van groot belang voor elke onderneming en wie het overzicht op deze inkomsten verliest, heeft al snel geen goed beeld meer van wat de staat is van de onderneming. Immers; wil je weten hoe gezond je bent, dan moet je twee dingen duidelijk hebben – inkomsten en uitgaven. 


De uitgaven is een tweede onderdeel dat je goed voor ogen moet hebben. Wat besteed je allemaal en hoe verhoudt zich dat tot de inkomsten? Wat je overhoudt na de uitgaven kan je als winst wegzetten. En een combinatie van die twee zaken is belangrijk voor de belastingaangiftes. De belastingdienst wil precies weten wat je allemaal verdient en uitgeeft, zodat het kan bepalen wat je nog moet afdragen. Dit alles is belangrijk om goed op orde te hebben, want wie dat niet heeft, kan na verloop van tijd in de problemen komen.

Waarom zelf doen?

Wie een beetje georganiseerd is aangelegd, kan ervoor kiezen om de papieren zelf in beheer te houden. Dit scheelt de kosten van een administratiekantoor en zorgt er ook voor dat je een heel goed beeld hebt van de staat van je onderneming. Vergelijk het met klussen aan je eigen huis; dit is aanzienlijk goedkoper en zorgt ervoor dat je precies weet hoe het met je huis is gesteld. Ook weet je precies waar je wat hebt gedaan en heeft het huis eigenlijk geen geheimen meer voor je. 

Waarom uit handen geven?

De andere kant van de medaille is, dat je geen professional bent. Je hebt niet gestudeerd voor administratieve zaken en je bent een ondernemer wiens kwaliteiten waarschijnlijk op een ander front liggen. Dit betekent dat het goed mogelijk is dat je niet alle belastingvoordelen uitbuit, of dat je gewoon bepaalde zaken over het hoofd ziet. Ook is de factor tijd van belang; administratie kost tijd, tijd die je dan niet kan besteden aan het binnenhalen van nieuwe klanten, of het daadwerkelijk uitvoeren van klussen waar je voor betaald wordt. Daarom is het wel degelijk verstandig om je administratie te laten doen door een professioneel kantoor. Op die manier weet je zeker dat het goed gebeurt en kan je je met je volledige aandacht richten op datgene waar je echt goed in bent.